تصویر هاستینگ
پروتکل HTTP چیست؟

پروتکل HTTP چیست؟

از پرکاربردترین و مهم ترین استانداردها در شبکه، می توان به پروتکل اشاره کرد. یکی از شناخته شده ترین پروتکل ها نیز، HTTP می باشد که مخفف Hyper Text Transfer Protocol می باشد. اما پروتکل HTTP چیست و چه کاربردی در شبکه دارد؟ در ادامه به بررسی این پروتکل می پردازیم، بات ما همراه باشید.

منظور از پروتکل HTTP چیست؟

یکی از نواقصی که در گذشته در شبکه اینترنت وجود داشت، نبود روشی استاندارد جهت تبادل اطلاعات بود. از ان رو فردی به نام تیم تیم برنرلی، پروتکلی حرفه ای به نام پروتکل HTTP در سال 1991 برای رفع این نقص و ایجاد بستر و استاندارد برای تبادل اطلاعات در اینترنت ایجاد کرد که سبب ساخته شدن اولین صفحه مبتنی بر وب شد.

منظور از پروتکل HTTP چیست؟
منظور از پروتکل HTTP

Tim Berners_Lee http را چگونه ارائه کرد؟

در سال 1991، تیم برنرزلی پروتکل HTTP را به همراه یک ساختار اولیه  HTML و با استفاده از یک وب سرور ساده پیاده سازی کرد. جهت اطلاعات بیشتر درباره وب سرور می توانید مقاله وب سرور چیست را مطالعه نمایید. این پروتک وظیفه دارد تا Hyper Text یا ابر متن ها را منتقل کند . به نوعی ارتباط میان کلاینت و سرور را بر عهده دارد و به واسطه این پروتکل بود که امکان ساخت صفحات وب فراهم شد.

Hyper Text یعنی چه؟

هایپر تکست یا ابر متن، متن های طولانی است که به شکل HTML نوشته می شوند. البته این کدها لزوما به صورت متن در وب نمایش داده نمی شوند و برخی کدها برای تغییر شکل و فرم استفاده می شود که مرورگر برای دیزاین صفحه از آن ها استفاده می کند.

به طور کل هایپر تکست ها وسیله ای برای ساختن یک صفحه وب بوده و پشت هر صفحه ای به طور قطع یک هایپر تکست نوشته شده است. برای دیدن هایپر تکست ها می توانید در مرورگر خود از صفحه Inspect  بگیرید که در دسکتاپ لازم است تا بر روی صفحه ای که می خواهید Hyper Text آن را ببینید کلیک راست کرده و بر روی Inspect کلیک نمایید. کدهایی که نشان داده می شوند همان ابر متن ها هستند که برای ساخت صفحات وب مورد استفاده قرار می گیرند.

طرز کار پروتکل HTTP چگونه است؟

برای تبادل اطلاعات که وظیفه اصلی پروتکل HTTP می باشد، این پروتکل از روشی موسوم به HandShakingیا دست دادن استفاده می کند که در این حالت برای اینکه اطلاعات میان سرور و کلاینت جابجا شود لازم است تا ابتدا درخواست از طریق کلاینت به سرور منتقل شوود و سپس کلاینت منتظر پاسخ سرور می ماند. در صورتی که الطاعات درخواست شده از طرف سرور موجود باشند، با درخواست موافقت شده و این اطلاعات برای ملانت ارسال می شود و در غیر اینئ صورت با فرستادن اطلاعات مخالفت می شود.

در صورتی که پیام مبنی بر موافقت با ارال الاعات برای کلاینت اراسل شد، بار دیگر کلاینت به سررور درخهواستی مبتنی بر فرستادن اطلاعات می فرستد و سرور نیز بعد از دریافت پیام، اطلاعات در بسته های کوچکی تقسیم بندی کرده و برای کلاینت ارسال می کند.

طرز کار پروتکل HTTP چگونه است؟
طرز کار پروتکل HTTP

امینت اطلاعات در Hand shaking برای پروتکل HTTP چگونه تامین می شود؟

برای اینکه اطلاعات در امنیت کامل به سمت از طرف سرور به سمت کلاینت ارسال شوند، از پروتکل های دیگری علوه بر پروتکل HTTP استفاده می شود که TCP/IP بوده و تضمین می کنند که داده ها به درستی ارسال شوند و به دست کلاینت برسند. لازم به ذکر است که معمولا از برای استفاده از یان پروتکل ها و تبادل اطلاعات از پورت 80 استفاده می شود.

ارسال درخواست در پروتکل HTTP چگونه است؟

برای اینکه درخواست از طرف کلاینت راسال شود در پروتکل HTTP روش های مختلفی وجود دارد. در نسخه ابتدایی این پروتکل برای اینکه درخواست از سمت کلاینت به سمت سرور ارسال شود، سه متد GET، POST و HEAD وجود داشت اما در به روزرسانی های اخیر پروتکل HTTP روش های

  • TRACE
  • DELETE
  • PUT
  • OPTIONS
  • CONNECT

نیز اضافه شد تا بتوان در طیف های وسیع تری به سمت سرور درخواست ارسال کرد. در ادامه به بررسی این روش ها برای ارسال درخواست به سمت سرور می پردازیم، با ما همراه باشید.

ارسال درخواست در پروتکل HTTP چگونه است؟
ارسال درخواست در پروتکل HTTP

بررسی روش GET در ارسال درخواست به سمت کلاینت در پروتکل HTTP

در روش GET برای ارسال درخواست به سمت کلاینت، درخواست ها شامل تنا یک URL هستند که می توان به میزان دلخواه به آنها پارامتر اضافه کرد و این پارامترها در URL قابل مشاهده است. پس از پردازش این پیام ها در سرور نتیجه به سمت کلاینت باز گردانده می شود.

طرز کار متد POST در پروتکل HTTP

متد POST برای فرستادن درخواست استفاده می شود و اطلاعات مورد نیاز درون URL قرار گرفته و قابل مشاهده نمی باشند. البته در این روش نیز مانند روش گت، می توان به میزان دلخواه پارامتر اضافه کرد اما قابل مشتاهده نمی باشند.

طرز کار متد POST در پروتکل HTTP
متد POST در پروتکل HTTP

طرز کار روش HEAD

تصور کنید که نیاز دارید تا درخواست ها برای قسمت مشخصی مانند header سایت اراسل شوند. از این رو از متدی به نام HEAD استفاده می شود که متنحصرا برای اطلاعات موجود در HEAD سایت بوده و از این نظر با درخواست GET متفاوت است.

استفاده از روش PUT

برای اینکه علاوه بر ارسال درخواست، داده ها نیز به سرور ارسال شوند، از متد پوت استفاده می کنیم. لازم به ذکر است که در صورتی که داده ها قبلا در محل مورد نظر ذخیره شده باشند، با استفاده از روش پوت، داده های جدید جایگزین می شود.

استفاده از روش TRACE در پروتکل HTTP

از دیگر روش هایی که در پروتکل HTTP ببرای تبادل اطلاعات و اراسل درخواست استفاده می شود، روش TRACE می باشد که با استفاده از این روش، سرور ها اطلاعات را دقیقا به همان شکل به کلاینت باز می گردانند.

متد OPTION در HTTP

در صورتی که بخواهید از درخواست های ارسال شده از سمت کلاینت مطلع شوید، لازم است تا از روش OPTION استفاده نمایید. در این روش تمامی درخواست هایی که از سسمت سرور به آدرس مورد نظر فرستاده شده است، پیگیری می شود.

استفاده از روش DELETE

برای اینکه بتوانید یک آدرس را در سرور حذف نمایید، از روش  DELETE استفاده می شود.

روش CONNECT
روش CONNECT در پروتکل HTTP

روش CONNECT برای تبادل اطلاعات

برای تبادل امن اطلاعات از طریق پروتکل HTTP لازم است تا از روش CONNECT استفاده شود. در این روش اطلاعات از طریق تونل امنیتی TCP/IP منتقل شده و از این رو امنیت اطلاعات به نوعی تضمین شده می باشد. متد کانکشن بر روی پراکسی سرور ناامن مورد استفاده قرار می گیرد.

روش PATCH چیست؟

روش پچ روشی است که در سال 2010 در جهت ایجاد تغییرات جزئی در اطلاعات به پروتکل HTTP اضافه شد.

فرم انتقال اطلاعات در پروتکل HTTP

برای اینکه اطلاعات به درستی از طریق پروتکل پروتکل HTTP منتقل شود، باید فرم خاصی برای ارسال اطلاعات رعایت شود که دارای یک خط شروع کننده، HEADER و یک خط خالی باشد. در هر کدام از این بخش ها اطلاعات مهم درج شده و از این رو اطلاعات به درستی منتقل شده و می توان آن را به صورت KEY:VALUE های مختلف ذخیره کرد.

سخن پایانی

در این مقاله به بررسی HTTP Protocol پرداخته شد تا با توجه به آن بتوانید درک بهتری از فرایند لود وبسایت ها و نحوه انتقال اطلاعات به دست آورید.

سوالات متداول پروتکل HTTP

  1. منظور از session چیست؟
    از آنجایی که در http نمی توان اطلاعات را ذخیره کرد، برای ذخیره اطلاعات به طور مجزا برای هر کلاینت، یک session تشکیل می شود.
  2. آیا HTTP قابل اعتماد است؟
    با استفاده از پروتکل های TCP/IP امنیت بیشتری برای این پروتکل وجود دارد.
  3. HTTP مخفف چیست؟
    این کلمه مخفف Hyper Text Transfer Protocol می باشد.
5/5 - (1 امتیاز)

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *