وب سرور چیست؟
هنگامی که یک وبسایت را درون مرورگر باز می کنید چه فرایندی رخ می دهد تا محتوای آن به شما نمایش داده می شود؟ عوامل بسیاری هستند که در این امر تاثیر می گذارند که یکی از مهم ترین آن ها وب سرور است. اما وب سرور چیست؟ در این مقاله به بررسی وب سرور و انواع آن می پردازیم. با ما همراه باشید.
منظور از وب سرور چیست؟
از وب سرور به نوع یمی توان به عنوان فرزند سرور یاد کرد. در پاسخ به پرسش وب سرور چیست؟ باید گفت که وب سرور به زبان ساده وظیفه ذخیره کردن و ارسال محتوای یک وبسایت را به کاربر را دارد. در ضمن محتوای درخواستی توسط کلاینت نیز می تواند شامل عکس، ویدیو، متن و … باشد و در نوع آن تفاوتی نمی کند. مرسوم ترین نوع کلاینت ها در درخواست اطلاعات نیز، مرورگرها می باشند.
برای اطلاعات بیش تر در این باره می توان گفت که در هنگامی که یک سایت در حال بارگذاری است یا بر روی لینک دانلود کلیک می کنید و از این دست موارد، در واقع مرورگر یا کلاینت در حال ارسال درخواست به سمت Web Server بوده تا اطلاعات را از آن دریافت کند.
Web server (وب سرور) چه کاربردی دارد؟
مهم ترین کاربرد وب سرور رساندن اطلاعات به کلاینت است تا کاربران بتوانند این اطلاعات را از طریق کلاینت دریافت نمایند. در صورتی که از وب سرور ضعیف استفاده نمایید سبب می شوند تا سرعت کار پایین آماده و مکاربر مدت مان یشتری را برای دریافت اطلاعات منتظر بماند.
البته در وب سرور سخت افزار و نرم افزار در کنار یکدیگر کار می کنند تا بتوانند اطلاعات درخواستی را به نحو احسنت ارسال کنند. و کاربرد وب سرور نیز به نوعی مبتنی بر بخش سخت افزار و نرم افزار ان است.
بخش سخت افزار وب سرور
بخش سخت افزاری وب سرور به نوعی یک کامپیوتر بوده و نرم افزار های وب سرور و فایل هایی که لازم است تا ذخیره شوند. از این فایل ها می توان اشاره کرد به:
- فایل های HTML
- فایل های مخصوص به استایل دهی نظیر CSS
- فایل های مربوط به جاوا اسکریپت(java script)
و … که به واسطه آن ها وب سرور می تواند اطلاعات مورد نیاز و درخواستی را به کلاینت یا مرورگر تحویل دهد و از آن طرف قضیه نیز کاربر از این اطلاعات بهره مند شود.
بخش نرم افزار وب سرور
از روی دیگر بخش نرم افزاری Web Server دارای بخش های متعددی است که وظیفه کنتل دسترسی کاربران به سایت را دارند. این کنترل نیز به وسیله پروتکل های مختلف نظیر HTTP، URL و … صورت می گیرد تا سرور بتواند به درستی نیاز کاربر را درک کرده و به آن پاسخ دهد.
انواع مختلف در کارکرد وب سرور
به طور کل، دو نوع وب سرور وجود دارد که بریا انتشار سایت به حداقل یکی از آن ها نیاز دارید. از این وب سرورها می توان اشاره کرد به:
- وب سرور استاتیک (static Web Server)
- وب سرور پویا یا داینامیک(Dynamic Web Server)
وب سرور استایتک چه نوع وب سروری است؟
دلیل نام گذاری این نوع وب سرور به استاتیک به علت نوع ارسال اطلاعات آن است. در واقع وب سرورهای استایک اطلاعات را دقیقا همانگونه که هستند برای شما ارسال می کنند. همچنین این نوع از Web Server ها دارای یک بخش سخت افزاری یعنی کامپیوتر بوده و همچنین یک بخش نرم افزاری یعنی HTTP می باشند.
منظور از Dynamic Web Server چیست؟
یک وب سرور پویا، علاوه بر بخش نرم افزاری و سخت افزاری، درغایا یک وب سرور استایتک نیز هست. به واسطه وب سرور استاتیک، وب سرور پویا می تواند از طریق سرور HTTP اطلاعات را به روزرسانی کرده و برای شما ارسال کند. در ضمن وب سرور داینامیک دارای یک نرم افزار اضافی یعنی سرور یا DataBase می باشد.
طرز کار وب سرور داینامیک
منظور از بروزرسانی که توسط سرور در وب سرورهای داینامیک صورت می گیرد این است که برای مشاهده یک صحه لازم است تا در ابتدا مرورگر به سمت وب سرور یک درخواست ارسال کند. در این هنگام در صورتی که وب سرور از نوع داینامیک باشد، مرورگر تنها کافی است که اطلاعات را از چند قالب HTML دریافت کرده و به دست کاربر برسانند. این کار سبب می شود تا اطلاعات راحت تر نگهداری شده و همچنین سرعت نیز بالاتر می رود.
به طور مرحله ای می توان این گونه عنوان کرد که:
- وب سرور اول همه فایل های سایت نظیر HTML، CSS، جاوا اسکریپت و … را ذخیره می کند. در مواقعی که از لوکال هاست استفاده می کنید این اطلاعات به نوعی بر روی کامپیوتر شما ذخیره می شود.
- با درخواست مرورگر وب سرور این اطلاعات را به سمت کلاینت فرستاده تا مرورگر به سمت کاربر آن ها را ارسال نماید.
- در وب سرور داینامیک این اطلاعات در سرور HTTP به روزرسانی شده و بعد ارسال می شود.
تعدادی از بهترین انواع وب سرور
وب سرورها دارای انواع متخلفی هستند اما برخی از آن ها هستند که در مقایسه با بقیه از کیفیت و عملکرد بهتری برخوردرند. در ادامه به بررسی اما انواع وب سرور چیست؟ در ادامه به بررسی این Web Server ها می پردازیم.
وب سرور آپاچی (Apache Web Server)
وب سرور آپاچی یکی از محبوب ترین و پراکاربردترین وب سرورهای مجود می باشد که از امکانات بالایی برخوردار است. این وب سرور سرویس دهنده HTTP بوده و اطلاعات را در سریع ترین زمان پردازش و به سمت کلاینت ارسال می کند. همچنین آپاچی بر پایه لینوکس راه اندازی شده و از این رو متن باز است. به همین سبب به روزرسانی ها و ارتقاهایی که برای آپاچی ارائه می شوند از کیفیت بسیار بالایی برخوردار هستند.
اما مهم ترین مزیت آپاچی وب سرور چیست؟ از مهم ترین ویژگی های Apache Web Server می توان به قابلیت تحمل حجم بالای ترافیک و درخواست ها از سمت کلاینت اشاره کرد. همچنین این نوع وب سرور از پایداری بالایی در هنگام شلوغی سرور برخودار است.
لایت اسپید (LiteSpeed)
وب سرور لایت اسپید از نظر سرعت و عملکرد دارای امتیار بسیار بالایی می باشد و این نوع وب سرور را می توان یکی از بهترین وب سرورها برای سایت های شلوغ دانست. LiteSpeed از نظر سرعت پاسخگویی در میان سایر وب سرور به نوعی سرآمد محسوب شده که به همین دلیل در بهترین ها قرار می گیرد. اما دیگر مزیت لایت اسپید وب سرور چیست؟ ساختارمند بودن لایت اسپید سبب می شود تا سرویس دهی راحت تر شده و اطلاعات با سرعت بیشتری منتقل می شوند.
وب سرور Nginx
وب سرور Nginx به منظور درگیر کردن رم کمتر تعبیه و طراحی شده است. از این رو می توان بزرگترین مزیت آن را انتقال دیتا به کلاینت علی رغم مصرف رم در سرور دانست. اما نحوه کارکرد Nginx وب سرور چیست؟ این وب سرور با ایجاد Thread های مختلف، بار را بر روی سرور پخش کرده و برای هر درخواست صفحه جدا ایجاد می کند. در ضمن وب سرور Nginxدر کنار وب سرور آپاچی نصب می شود.
Lighttpd web server
وب سرور Lighttpd از دسته وب سرورهای متن باز است که برای سرورهای با منابع محدود و سرعت کم بسیار مناسب است. درضمن این نوع وب سرور، از امنیت و انعطاف پذیری بسیار بالایی نیز برخوردار است و می تواند درخواست های زیاد را هم مدیریت کند.
وب سرور Internet Information Service (IIS)
IIS یک وب سرور انعطاف پذیر و از محصولات شرکت Microsoft است و برای سرورهای ویندوزی مورد استفاده قرار می گیرد. این وب سرور دارای سرعت بالایی بوده و قابلیت های پشتیبانی از فریم ورک های مختلف را نیز دارا است. همچنین در این وب سرور می توانید از افزونه های مختلف نیز استفاده نمایید.
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی پرسش متداول وب سرور چیست؟ پرداخته شد تا با توجه به آن بتوانید اطلاعات بیشتری در مورد سایت ها وش بکه کسب کنید. جهت خرید سرور با به روزترین امکانات و وب سرورها می توانید با متخصصان سرور ایران در ارتباط باشید.
سوالات متداول وب سرور چیست؟
- منظور از URL چیست؟
URL مخفف Uniform Resource Locator بوده و برای تعیین مکان فایل و سایت بر روی اینترنت به کار می رود. - ویژگی های لوکال هاست برای وب سرور چیست؟
لوکال هاست تا هنگامی که فعال باشد به شما اجازه می دهد تا مانند یک هاست معمولی کار کرده و سایت خود را بر روی آن ایجاد کنید. از این رو وب سرور لوکال هاست نیز بر روی کامپیوتر شما ذخیره می شود. اما از معایب لوکال هاست می توان به غیرفعال شدن آن در صورت خاموشی سیستم اشاره کرد. - متن باز بودن یعنی چه؟
متن باز بودن ویژگی است که به برنامه نویسان اجزاه می دهد تا بر روی پروژه کار کرده و نیاز نباشد تا لایسنس خاصی تهیه نمایند. به عنوان مثال سیستم عامل لینوکس، وب سرور آپاچی و … متن باز هستند و از این رو از امنیت بالایی برخوردار بوده و علاوه بر این، رایگان نیز هستند.