تصویر هاستینگ
SaaS چیست؟

SaaS چیست؟

یکی از اصطلاحات تکنولوژی که این روزها بسیار پرکاربرد شده و از آن استفاده می شود،  SaaS است. اما SaaS چیست؟ این کلمه مخفف Software as a Service بوده و درواقع یکی از راه های ارائه نرم افزار بر روی وب سرور است. از این رو به کمک SaaSکاربران دیگر نیازی ندارند تا نرم افزار را بر روی سیستم نصب کرده و می توانند تحت وب از آن استفاده نمایند.

در ادامه به بررسی جزئی تر SaaS و کاربردهای آن می پردازیم.

تکنولوژی نرم افزار به عنوان یک سرویس (SaaS) چیست؟

SaaS یا به عبارتی نرم افزار به عنوان یک سرویس، به کاربر اجازه می دهد تا بتواند به واسطه اینترنت، به برنامه هایی که بر سرویس های ابری ذخیره شده اند، دسترسی یافته و بدون نیاز به نصب از آن استفاده کنند. برنامه هایی که از سرویس SaaS بهره می برند، تحت عنوان on-demand و hosted نیز شناخته می شوند و به طور کل در هنگام اجرای این برنامه ها بر روی SaaS، تکنولوژی نرم افزار به عنوان یک سرویس، تنها امنیت، میزان دسترسی و عملکرد کلی نرم افزار را کنترل می کند.

تکنولوژی نرم افزار به عنوان یک سرویس (SaaS) چیست؟
تکنولوژی نرم افزار به عنوان یک سرویس (SaaS)

آیا استفاده از SaaS رایگان است؟

SaaS ها به طور کلی دارای هزینه اشتراک می باشند. چرا که اجرای نرم افزارها روی بستر SaaS نیازمند هزینه و زیرساخت هایی است که ارائه ان به صورت دائمی و رایگان امکان پذیر نیست. اما زیرساخت های اساسی SaaS چیست؟ برای اجاری برنامه سرویس Software as a service نیاز به بررسی داده ها و دیتاسنتر و … دارد. از این رو برای مدیریت سخت افزارها و نرم افزارهای مورد نیاز لازم است تا به صورت دوره حق اشتراک پرداخت شود. علاوه بر این، حق اشتراک کمک می کند تا بتوانید از سطوح امنیتی بالاتری برخوردرا شوید و به قولی خیال شما راحت باشد.

تاریخچه Software as a Service از کجا شروع می شود؟

ایده استفاده از SaaS در اواخر دهه 1950 میلادی مطرح شد که برای مقرون به صرفه تر شدن استفاده از پردازنده ها تصمیم گرفته شد تا از سرویس های ویژه استفاده شود. این ایده باقی ماند تا در اواسط دهه 90، با رشد بسیار خوب اینترنت، کم کم بسترها برای آماده سازی SaaS فراهم شد. در ادامه بسترهایی فراهم شد تا تکنولوژی SaaS بتواند همزمان به چند کاربر سرویس دهی کند، از این رو به کمک سرمایه گذاران و استارتاپ های مختلف کم کم SaaS گسترش یافت تا به تکنولوژی کنونی برسد.

معماری SaaS چگونه است؟
معماری SaaS

معماری SaaS چگونه است؟

معماری Software as a Service عموما به صورت اشتراکی استفاده شده و به واسطه این اشتراک، ابتدا نرما افزار تحت SaaS بر روی سرور اجرا شده و سپس به صورت اشتراکی در اختیار سایر کاربران نیز قرار می گیرد. البته که داده های مشتریان کاملا محفوظ بوده و امنیت SaaS قابل اطمینان است. در ضمن یک مزیت مهم این نوع معماری SaaS هزینه به صرفه تر این تکنولوژی بوده که سبب می شود تا از محبوبیت بالایی برخوردار باشد.

از دیگر مزایای معماری اشتراکی SaaS می توان اشاره کرد به:

  • تعمیر و نگهداری راحت تر SaaS به واسطه معماری اشتراکی
  • سهولت در به روزرسانی زیرساخت های SaaS
  • مدیریت کارآمد تر و ساده تر SaaS به واسطه معماری multitenants
  • سهولت در اعمال تغییرات گسترده برای همه کاربران به علت حالت اشتراکی معماری SaaS

لازم به ذکر است که در کنار همه این مزایای معماری اشتراکی، در این نوع معماری نرم افزا به عنوان یک سرویس امنیت داده ها نیز به طور کامل حفظ شده و سرعت و حریم خصوصی بالایی را برای کاربران ایجاد می کند. به طور مثال سرویس هایی نظیر Yahoo، Outlook و Hotmail از نمونه های سرویس SaaS به شمار می روند.

نحوه کار SaaS چگونه است؟

به طور کل SaaS به کمک مدل ابری کار می کند. درواقع یک ارائه دهنده نرم افزار با استفاده منابع سرور،ريال دیتابیس و شبکه؛ دیتاهای مرتبط را دریافت و ذخیره می کند. در نتیجه دیگر شرکت ها لازم نیست تا دغدغه راه اندازی SaaS را داشته باشند و می توانند همه چیز را به شرکت های ارائه دهنده بسپارند.

لازم به ذکر است که SaaS بر اساس تقاضا و ASP تنظیم شده است که تحویل این سوریس را راحت تر می کند. همچنین به واسطه این قابلیت می توان با بازدهی بالاتری از نرم افزارهای تحت وب استفاده کرد.

نحوه کار SaaS چگونه است؟
نحوه کار SaaS

مزایای SaaS چیست؟

درواقع مهم ترین مزیت SaaS این است که کاربران هیچ نیازی به خرید نرم افزار یا سخت افزارخاصی نداررند و از این رو دیگر لازم نیست تا نگران مواردی همچون نگهداری، نصب و به روزرسانی و … باشند. البته مزایای SaaS به اینجا ختم نشده و در ادامه به بررسی مزیت های دیگر Software as a Service می پردازیم.

قابلیت سفارشی سازی از مزایای SaaS

هر کسب و کاری برای گسترش یافتن برنامه ریزی می شود. از این رو با استفاده از معماری اشتراکی SaaS می توانید آن را به گونه ای سفارشی سازی کنید که هیچ دغدغه ای از بابت منابع نداشته باشید. از روی دیگر نیز می توانید در تنظیم زیرساخت های نرم افزاری SaaS برنامه ها را نیز سفارشی کنید.

مدیریت راحت تر SaaS

یکی از مزایای SaaS مدیریت آسان آن است. SaaS سبب دسترسی راحت تر به داده ها شده و در نتیجه آن سبب سهولت در مدیریت نرم افزار می شود. همچنین به واسطه معماری اشتراکی Software as a Service می توانید در برخی حالات مطمئن شوید که هر فردی که به نرم افزار متصل است، اطلاعات واحدی را مشاهده کند.

مدیریت راحت تر SaaS
مدیریت راحت تر تکنولوژی SaaS

ارتقا راحت نرم افزار به عنوان سرویس

نرم افزارهایی که تحت SaaS اجرا می شوند ممکن است نیاز به منابع بیشتری داشته باشند. از این رو یکی از مهم ترین مزیت های SaaS، ارتقا پذیری و مقیاس پذیری راحت است.

سخن پایانی

در این مقاله به بررسی پرسش SaaS چیست؟ پرداخته شد. به طور کل SaaS تکنولوژی است که به شما اجازه می دهد تا بدون نیاز به سخت افزار و نرم افزار خاصی، برنامه های دلخواه را روی بسترهای ابری اجرا کنید.

سوالات متداول SaaS چیست؟

  1. نمونه های کاربرد SaaS در کجاست؟
    سیستم های بانکی یک نمونه بسیار مناسب از کاربردهای SaaS بوده که تحت وب امنیت کاربر را تامین کرده و نرم افزارهای مورد نیاز را در اختیار او قرار می دهد.
  2. آیا SaaS در هاستینگ کاربرد دارد؟
    خیر، SaaS صرفا به این دلیل استفاده می شود که کاربر تمایلی به استفاده از سخت افزار نداشته و بخواهد نرم افزار را تحت وب اجرا کند.
  3. مزایای SaaS چیست؟
    از مزایای SaaS می توان به مدیریت آسان، ارتقا راحت نرم افزار و … اشاره کرد.
5/5 - (2 امتیاز)

2 دیدگاه ها

  • مزایای SaaS چیه؟

    • از مزایای SaaS می توان به نیاز نداشتن به سخت افزار، نرم افزار و … اشاره کرد.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *