تفاوت سرور اختصاصی و سرور ابری چیست؟
یکی از بزرگترین مسائل در هنگام خرید سرور، انتخاب نوع آ« است. اینکه بهتر است از میان انواع سرور نظیر سرور ابری، سرور خارجی، سرور اختصاصی، سرور اشتراکی و … کدام یک را خریداری کنیم و کدام یک برای ما مناسب است. در این مقاله توضیح خواهم داد که تفاوت سرور اختصاصی و سرور ابری چیست؟ با ما همراه باشید.
سرور اختصاصی (Dedicated Server) چیست؟
سرور اختصاصی یک سرور فیزیکی است که در خارج از سایت قرار دارد و از فناوری های مجازی ساز استفاده نمی کند. تمام منابع محاسباتی و ذخیره سازی بر اساس سخت افزار سرور فیزیکی و زیرساخت آن است. به این فکر کنید که بیشتر شبیه کامپیوتر دسکتاپ یا لپ تاپ شماست. این یک جعبه فیزیکی با مادربرد، CPU، GPU، RAM، هارد دیسک، کارت شبکه و غیره است.
سرور ابری (Cloud Server) چیست؟
وقتی در مورد ابر صحبت میکنیم، این یک فناوری محاسباتی و ذخیرهسازی است که به یک قطعه فیزیکی سختافزار اجازه میدهد تا به چندین واحد سرور مجازیسازی شده جداگانه تقسیم شود. اصطلاحاتی که باید به آنها توجه کنید عبارتند از Instances، vCPU، Cores و RAM. همچنین باید به ساخت سرور ابری و هدف آن توجه کنید – هدف کلی، محاسبات بهینه شده و بهینه سازی حافظه.
وقتی برنامهها در فضای ابری اجرا میشوند یا در فضای ابری ذخیره میشوند، در واقع بر روی بخشی از آن سرور فیزیکی اجرا میشوند. هر قطعه یا پارتیشن دارای منابع محاسباتی و ذخیره سازی است که به آن اختصاص داده شده است. آن را به عنوان یک ساختمان آپارتمان با مستاجران متعدد در یک ساختمان در نظر بگیرید، دیوارهای مشترک اما حریم خصوصی خود را در آپارتمان شخصی خود دارند.
فرق سرور اختصاصی و سرور ابری چیست؟
همیشه از ما سوال می شود تفاوت های اصلی بین سرور اختصاصی و سرور ابری چیست؟ آیا سازگاری وجود دارد؟ فقط چقدر با هم فرق دارند؟ ما این جدول مقایسه ساده را در زیر ایجاد کرده ایم تا شباهت ها و تفاوت های بین هاست اختصاصی و زیرساخت ابری را توضیح دهیم.
همانطور که در بالا می بینید، تفاوت های اصلی بین سرورهای اختصاصی و سرورهای ابری عبارتند از:
- دسترسی به دستگاه ریشه،
- مقیاس پذیری
- زیرساخت مشترک،
- اتوماسیون تصاویر برنامه ریزی شده.
بدیهی است که هر یک مزایا و معایبی دارد و انتخاب کدام یک واقعاً بر عهده توسعه دهنده و بخش فناوری اطلاعات است.
بررسی تفاوت عملکرد سرور ابری و سرورهای اختصاصی
از منظر عملکرد، سرورهای اختصاصی اغلب برای مشتریانی که به دنبال پردازش و بازیابی سریع اطلاعات هستند، مطلوب ترین هستند. چرا؟ این به این دلیل است که سرورهای اختصاصی داده ها را به صورت محلی پردازش می کنند و در هنگام انجام عملکردها تاخیر زیادی را تجربه نمی کنند. این امر به ویژه برای مشتریانی که سرعت اهمیت ویژه ای دارد بسیار مهم است.
در سرورهای ابری، پردازش باید از طریق SAN انجام شود تا به دادههایی دسترسی پیدا کند که میتواند عملکرد را کاهش دهد. علاوه بر این، درخواست باید از طریق هایپروایزر نیز مسیریابی کند. این پردازش بیش از حد می تواند سطح معینی از تاخیر را اضافه کند که قابل کاهش نیست.
علاوه بر این، پردازشگرها در سرورهای اختصاصی تکمیل می شوند که به وب سایت یا برنامه میزبان اختصاص داده شده است. سرورهای اختصاصی نیازی به صفبندی درخواستها ندارند، مگر اینکه تمام قدرت پردازش یکباره استفاده شود که بسیار بعید است. این امر سرورهای اختصاصی را برای بارهای کاری فشرده CPU ایده آل می کند. در مقایسه با سرورهای اختصاصی، پردازندههای ابری یا «هستهها» به مدیریت نیاز دارند تا عملکرد را کاهش دهد. و نسل فعلی هایپروایزرها نمی توانند درخواست ها را بدون یک سطح تاخیر اضافه مدیریت کنند.
سرورهای اختصاصی کاملاً به سایت یا برنامه میزبان متصل هستند که از ایجاد فشار در محیط جلوگیری می کند. این در مقایسه با محیط سرور ابری به طرز شگفت انگیزی ساده است. در مورد آن فکر کنید. به اشتراک گذاری شبکه فیزیکی خطر قابل توجهی در کاهش پهنای باند دارد. اگر یک یا چند مستاجر به طور همزمان از یک شبکه استفاده کنند، هر دو مستأجر ممکن است اثرات منفی را تجربه کنند. به همین دلیل، بسیاری از مشتریان ابری به کارت رابط شبکه (NIC) ارتقا میدهند. این یک گزینه عالی برای مشتریانی است که با حداکثر پهنای باند موجود در شبکه مواجه می شوند.
مقایسه انعطاف پذیری منابع در سرورهای ابری و Dedicated Server
مقیاس سرورهای اختصاصی در مقایسه با سرورهای ابری متفاوت است. سخت افزار فیزیکی محدود به آرایه ها یا درایوهایی است که در سرور موجود است. یک سرور اختصاصی ممکن است از طریق یک مدیر حجم منطقی (فایل سیستم LVM یا کنترلر RAID) یک درایو را به یک درایو باز اضافه کند. با این حال، انجام یک Hot Swap در مقیاس تا حدودی چالش برانگیزتر است. سرورهای اختصاصی نیز به زمان بیشتری نیاز دارند. و منابعی برای تغییر پردازنده ها بدون تعمیر و نگهداری و خرابی.
اینجاست که ابر می درخشد. سرورهای ابری به راحتی مقیاس پذیر هستند زیرا یک محیط مجازی است و سرور پارتیشن بندی شده است. این بدان معناست که همانطور که محیط شما رشد می کند، می توانید با اضافه کردن منابع محاسباتی و ذخیره سازی اضافی مقیاس کنید. دو نوع جرم گیری وجود دارد. بزرگ شدن و بزرگ شدن. می توانید نمونه های اضافی اضافه کنید یا منابع اضافی اضافه کنید. این همه در معماری ابری محیط شماست.
مدیریت سرور اختصاصی راحت تر است یا سرور ابری؟
با یک سرور اختصاصی، مهم است که متوجه شوید که شما مسئول نظارت و مدیریت سرور خود هستید. باید بدانید که یک سرور اختصاصی ممکن است به منابع IT بیشتری برای این کارها نیاز داشته باشد. این شامل به روز رسانی ها و وصله ها و تعادل بار است. خوشبختانه، برخی از ارائه دهندگان سرور اختصاصی، خدمات کاملاً مدیریت شده، مدیریت شده و نظارت بر محیط سرور اختصاصی شما را ارائه می دهند. این امر به ویژه در هنگام مقیاس بندی، ارتقاء، و پنجره های نگهداری مهم است.
از طرف دیگر، نگهداری و نظارت بر سرورهای ابری بسیار آسانتر است. ارائهدهندگان خدمات ابری داشبوردها و ابزارهای متعددی ایجاد کردهاند که در آن مشتریان میتوانند هشدارها و آلارمها را برای عملکرد اجزای فردی مانند محاسبات، حافظه و شبکه تنظیم کنند. علاوه بر این، مقیاس سرورهای ابری بسیار آسانتر است و لزوماً نیازی به مهندس یا معمار برای چرخش سرورهای جدید یا اضافه کردن فضای ذخیرهسازی به یک نمونه ندارد.
مقایسه قیمت سرورهای ابری و اختصاصی
چه چیزی ارزانتر است سرور ابری یا سرور اختصاصی؟ به طور کلی، سرورهای ابری هزینه ورودی کمتری نسبت به سرورهای اختصاصی دارند. این تا حدی به دلیل قیمت گذاری ابزار درگیر با مدل محاسبات ابری است که در آن مشتری برای آنچه استفاده می کند پرداخت می کند. این می تواند قیمت گذاری بر اساس تقاضا با هزینه هایی معادل چند سنت در ساعت باشد.
با این حال، سرورهای ابری با گذشت زمان مزیت صرفه جویی در هزینه خود را از دست می دهند. اینگونه درباره اش فکر کن. همانطور که عکس ها و ویدیوهای بیشتری را در تلفن خود می گیرید، می بینید که فضای ذخیره سازی شما همچنان پر می شود تا جایی که پر می شود. این در مورد منابع ابری نیز مشابه است با این تفاوت که میتوانید به افزودن فایلها و استفاده از منابع محاسباتی تا بی نهایت ادامه دهید. تنها مشکل این است که هر چه می روید گران تر می شود. شما به نقطه ای می رسید که مزایای هزینه های ابری دیگر قابل استفاده نیست، سرور اختصاصی از منظر هزینه انتخاب بهتری است.
آخرین نکته در مورد هزینه سرورهای ابری. ما به هزینه نسبتا پایین ورود برای ابر اشاره کردیم. این در مورد سرورهای ابری عمومی صادق است. با این حال، یک ابر خصوصی می تواند بسیار گران باشد.
بررسی شباهت Cloud Server و سرور اختصاصی
در هسته خود، سرورهای اختصاصی و سرورهای ابری اساساً همان اقدامات را انجام می دهند. هر دو قادر به ذخیره اطلاعات، دریافت درخواست اطلاعات، پردازش اطلاعات، بازگرداندن اطلاعات به کاربران هستند. در واقع، نسل فعلی سرورهای ابری و اختصاصی تقریباً از هر سرویس یا برنامه ای پشتیبانی می کنند. آنها در واقع با استفاده از ابزارهای Backend مشابه مدیریت می شوند و هر دو می توانند نرم افزارهای قابل مقایسه را اجرا کنند. تنها تفاوت در عملکرد است. با این حال، میتوانید یک سرور اختصاصی و یک سرور ابری را به اندازه مناسب اندازهگیری کنید تا عملکرد و بودجه خود را برآورده کنید.
که بهتر است؟ سرورهای ابری در مقابل سرورهای اختصاصی
هنوز هم می توانم بگویم بستگی دارد؟ من سعی نمی کنم از پاسخ دادن به سؤال خارج شوم، اما واقعاً به مشتری و مورد تجاری بستگی دارد. آیا رویکرد زیرساخت فناوری اطلاعات ترکیبی استراتژی درستی است؟ شاید.
من در مورد چه چیزی صحبت می کنم؟ ابر جایی است که در آن قرار دارد. ارزان، مقیاس پذیر، انعطاف پذیر، انعطاف پذیر و قابل تنظیم است. شما می توانید محیط خود را در صورت درخواست اندازه گیری کنید و برای چیزی که استفاده می کنید پرداخت کنید. اگر به عملکرد بیشتر و زیرساخت ابر اختصاصی نیاز دارید، می توانید این کار را نیز انجام دهید! فقط کمی هزینه اضافی خواهد داشت. در اینجا یک نکته مهم دیگر وجود دارد. محیطهای ابری شما را به فناوریها و خدمات بیشتری نسبت به سرور اختصاصی باز میکنند. شما می توانید به سرویس های متعددی متصل شوید – انبارهای تجزیه و تحلیل و داده، هوش مصنوعی (Ai) و یادگیری ماشین (ML)، اینترنت اشیا (IoT)، پایگاه داده های ابری و بسیاری موارد دیگر.
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی تفاوت سرور اختصاصی و سرور ابری پرداخته شد تا با توجه به آن بتوانید به نحو احسن در مورد خرید سرور ابری و سررو اختصاصی که می تواند سرور خارجی نیز باشد تصمیم گیری نمایید.
سوالات متداول تفاوت سرور اختصاصی و سرور ابری
- آیا سرور ابری قابل هک شدن است؟
در راه اندازی سرور اختصاصی، میزبان یک پخش کننده نیست. در عوض، همه بازیکنان به سروری با قدرت محاسباتی بسیار بیشتر و اتصال بهتر از یک رایانه معمولی یا کنسول متصل می شوند. - چه کسانی نباید از رایانش ابری استفاده کنند؟
اگر سرویس اینترنت شما از قطعی مکرر یا سرعت پایین رنج می برد، محاسبات ابری ممکن است برای کسب و کار شما مناسب نباشد. نکته دیگری که باید در نظر بگیرید این است که کسب و کار شما تا چه حد به قابلیت اطمینان ابر وابسته است. - آیا می توان ابرها را هک کرد؟
یکی از بدترین حفرههای امنیتی سرور ابری میتواند برنامههای محبوبی مانند Box، Dropbox و Microsoft OneDrive را به خطر بیندازد. هکرها می توانند رمز امنیتی را که به رایانه شما امکان دسترسی به فضای ابری را حتی بدون رمز عبور شما می دهد، بدزدند. اما با اینحال ابر از امنیت بالایی برخوردار است چرا که این کار به راحتی امکان پذیر نیست.