کلاینت چیست؟
یکی از مفاهیم پرکاربرد در شبکه، مفهوم کلاینت (Client) است. اما کلاینت چیست؟ در دنیای شبکه برای دریافت اطلاعات، به سمت سرور درخواست هایی ارسال می شود. به طور کلی هر چیزی که به سمت سرور درخواست ارسال کند، کلاینت نامیده می شود. در ادامه این مقاله بیشتر و کامل تر با مفهوم کلاینت و انواع آن آشنا می شویم. با ما همراه باشید.
مفهوم کلاینت چیست؟
به طور ساده می توان گفت که کلاینت هر مدل سخت افزار و یا شبکه ای است که به سمت سرور درخواست ارسال کند. درواقع Request های ارسالی به سمت سرور می توانند از طرف نرم افزارها نیز باشند. اما کلاینت در لغت به معنای مشتری است و با مفهومی که در شبکه دارد کمی متفاوت است.
از مشهور ترین کلاینت ها نیز می توان به مرورگر اشاره کرد که هنگامی که می خواهید یک سایت را بار کنید به سمت سرور درخواست ارسال می کند تا با دریافت اطلاعات سایت را به شما نشان دهد. از روی دیگر کامپیوتر و وسیله ای که از آن استفاده می کنید نیز به نوعی کلاینت محسوب شده و به سمت سرورها درخواست ارسال می کند.
برای ارسال درخواست از طریق اینترنت چه روش هایی وجود دارد؟
برای اینکه درخواست خود را به مت سرور ارسال نمایید می توانید از دو طریق:
- فیزیکی
- دیجیتالی
اقدام نمایید که در حالت اول به صورت اتصال فیزیکی کلاینت به شبکه و سرور رخ می دهد و در حالت دوم کلاینت به وسیله اینترنت به سرورها متصل می شود که این حالت به نوعی این روزها مرسوم تر است. البته در حالت دوم یعنی اتصال دیجیتالی کلاینت، مکان جغرافیایی نیز تاثیر به سزایی دارد و در صورت فاصله زیاد ممکن است اتصال با سرعت بالا صورت نگیرد.
طرز کار کلاینت چگونه است؟
یکی از معماری های موجود در دنیای تکنولوژی معماری کلاینت و سرور یا به اصطلاح Client/server است که در این معماری، کلاینت درخواست مورد نظر اعم از لود سایت و … را به سمت سرور ارسال کرده و منتظر پاسخ می ماند. در ضمن، کلاینت و سرور می توانند یک دستگاه باشند. یعنی در عین حال که یک کلاینت به سمت سرور درخواست ارسال می کند، خود نیز برای کلاینت دیگری سرور به شمار رود. این کار سبب صرفه جویی در هزینه ها شده و در نهایت بازدهی کار را بالاتر می برد.
البته طرز کار و وظایف کلاینت را نمی توان به طور دقیق مشخص کرد و این طرز کار را ادمین و به قولی سمت کلاینت یا Client Side مشخص می کند. اما موردی که در همه کلاینت ها مشترکا وجود دارد، ارسال درخواست است که در چارچوب خاصی به سمت سرور منتقل می شود.
انواع کلاینت چیست؟
به طور کل انواع کلاینت ها را از نظر کاربردی می توان به سه دسته تقسیم کرد که عبارت اند از:
- Thin Client (کلاینت لاغر)
- Fat Client (کلاینت چاق یا فربه)
- Hybrid Client
هر نوع از این کلاینت ها دارای ویژگی ها و مزایای منحصر به فرد خود بوده که در مواقع خاص خود نیز استفاده می شوند. در ادامه به بررسی این ویژگی ها می پردازیم. با ما همراه باشید.
معرفی و بررسی Thin client (کلاینت لاغر)
کلاینت لاغر، دسته ای از کلاینت ها است که کاملا به سرور وابسته بوده و به واسطه این وابستگی می توان آن را به نوعی اپلیکیشن تحت وب خواند. این اپلیکیشن تحت وب از طریق مرورگر، روی شبکه اینترنت در دسترس است و برای استفاده از کلاینت لاغر لازم نیست تا حتما نرم افزار خاصی بر روی کامپیوتر یا دستگاه های دیگر نصب شده باشد. از این رو Thin Client بر روی سرور فشار آورده و بر روی دستگاه کاربر فشاری وارد نمی شود.
از ویژگی های دیگر کلاینت لاغر می توان به قابل حمل بودن آن اشاره کرد که این مورد به سبب تنها نیازمندی این کلاینت، یعنی اتصال به اینترنت رخ می دهد. البته برای استفاده مناسب از این نوع کلاینت لازم است تا از سرعت اینترنت بالایی برخوردار باشید و همچنین اتصال پایدار نیز از دیگر لازمه های اتصال به این نوع کلاینت می باشد.
Thin Client یا کلاینت لاغر چه مزایایی دارد؟
بعد از بررسی ویژگی های کلاینت لاغر سوالی که به وجود می آید این است که مزایای این نوع کلاینت چیست؟ کلاینت لاغر در انواع بسترهایی نظیر گوگل، یاهو، آنلاین آفیس و … استفاده می شود به دلیل سودمندی هایی نظیر:
- Portable بودن یا قابل حمل بودن کلاینت لاغر
- بهینه بودن و نیاز نداشتن به سخت افزار قوی
- فشار نیاوردن به دستگاه مورد استفاده توسط کاربر
- کار کردن مستقیم با سرور و وابسته بودن به آن
و از این دست موارد، از مزایایی هستند که سبب ترغیب شدن افراد به استفاده از Thin Client می شوند.
بررسی کلاینت چاق (Fat Client)
کلاینت چاق یا فربه بر خلاف کلاینت لاغر بیشتر از منابع کامپیوتر و دستگاه مورد استفاده توسط کابر استفاده می کند. از این رو میزان فشار بر روی سرورها کاهش می باد و در نتیجه این موضوع می توان از منابع کمتری برای سرور استفاده کرد. بیشتر بازی های آنلاین نرم افزارهای حسابداری ویژه از Fat Client استفاده می کنند و همچنین کلاینت فربه در اکثر موارد قابلیت آفلاین کار کردن را نیز دارا است و تنها برای تغییرات نیاز به اتصال به سرور دارد.
Fat Client چه مزایایی دارد؟
از مزایای کلاینت چاق که سبب شده است تا در برنامه هایی نظیر Microsoft outlook استفاده شود می توان اشاره کرد به:
- استفاده کمتر از منابع سرور
- قابلیت استفاده آفلاین از Fat Client
- انعطاف پذیر بودن کلاینت فربه
- بالا بردن ظرفیت سرور و بهینه کردن هزینه ها
و از این دست موارد اشاره کرد.
معرفی و بررسی hybrid Client
Hybrid Client به نوعی ترکیبی از کلاینت های چاق و لاغر است که به صورت تقسیم بندی کار می کند. درواقع پردازش هایی که در این نوع کلاینت صورت می گیرد مانند کلاینت فربه در محیط کامپیوتر و دستگاه مورد استفاده کاربر انجام گرفته و و دیگر مراحل مانند کلاینت لاغر جلو می رود. لازم به ذکر است که این نوع کلاینت بازدهی و کاربردهای بیشتری دارد و البته لازم است تا در محل مخصوص به خود استفاده شود.
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی مفهوم کلاینت چیست؟ پرداخته شد تا با توجه به آن بتوانید به نحو احسنت در مورد شبکه اطلاعات کسب کنید.
سوالات متداول کلاینت چیست؟
- کلاینت در بارگذاری سایت چه نقشی دارد؟
کلاینت باعث می شود تا در خواستی به سمت سرور ارسال شده و سپس سایت برای بارگذاری شود. - تفاوت کلاینت و سرور چیست؟
سرور به نوعی به کلاینت خدمات ارائه می دهد و کلاینت برای ارائه خدمات درخواست ارسال می کند. - Zero Clinet چیست؟
این نوع کلاینت مقرون به صرفه ترین نوع کلاینت ها می باشد که به کانفیگ و پیکربندی خاصی نیاز ندارد.